Adverticum a Budapest-Bamako rallyn

Adverticum színekben indul a Sivatagi Dodzsem Team!

Adverticum Budapest-Bamako header

A 2010. január 16-án elstartolt Budapest-Bamako 2010 mezőnyében ezúttal már az Adverticum is támogat egy csapatot.

A Tóth Balázs és Molnár János vezetésével, kaland kategóriában rajthoz álló Sivatagi Dodzsem Team fekete Isuzu Trooper járműve ajándékokkal felszerelkezve indult Maliba és Mauritániába, a világ 5. és 6. legszegényebb országába az utolsó pillanatban megváltoztatott útvonalnak megfelelően Marokkóba, hogy odaérve kisebb, az Adverticum által is felajánlott adományokkal segítse az ott élő gyermekeket.

A csapat útjáról - a telekommunikációs feltételek függvényében - folyamatosan közlünk képeket és információkat itt az oldalon, az Adverticum Flickr albumában, valamint twitter bejegyzéseink között: twitter.com/adverticum.


Útinapló

12-19. nap, 2010. január 27. - február 2.

"Hazaértünk!

 

Kedden (febr. 02.) késő este szerencsésen megérkeztünk Magyarországra (az autóval együtt).

Internet hozzáférés hiányában az utolsó napokról nem tudtunk írni Afrikából, így ezt most röviden pótoljuk.

Január 27-én Cap Draa-Sidi Ifni útvonalon folytatódott az út, nem volt nagy távolság, de sok időbe telt megtenni, főleg köves és homokos úttalan utakon, de volt benne egy közel 30 km-es tengerparti szakasz is, ahol kb 100 km/h sebességgel is lehetett haladni az óceán szélén megkeményedett homokban. Az esti szállás Sidi Ifniben, egy kellemes tengerparti üdülővárosban volt, egy kempingben.

Másnap keletre vettük az irányt, a cél Tafraoute város volt. A tengerszintről ismét 1000 méter fölé autóztunk, nagyrészt rossz minőségű aszfalton, de voltak benne köves szakaszok is. Este végre egy szálloda volt a hivatalos szálláshely.

Január 29-én reggel pedig elindultunk Agadirba, a 2010-es Budapest-Bamako hivatalos végcélja felé. 1500 méter magasból félelmetes szerpentineken vezetett az út nagy része (persze szalagkorlát sehol), de a táj gyönyörű volt, bár egy idő után kezdenek a kővel borított hegyek, völgyek unalmasak lenni. Délután 2 körül gurultunk be a célba, megkaptuk a plaketteket, hogy végigcsináltuk. Ezután a szállodában megtartották a zárórendezvényt, kiosztották a versenykategóriában a díjakat és este egy bulival lezárult a futam.

Január 30-án délelőtt elindultunk a kompra Tangerbe (850 km), útközben megálltunk Casablancában, hogy beszerezzünk néhány suvenirt. Vasárnap délelőtt áthajóztunk Spanyolországba. Hazafelé még picit kalandoztunk, gondoltuk, ha már erre járunk megnézzük Gibraltárt, meg elmegyünk Portugáliába is, késő este már Lisszabonba voltunk. Hazafelé még villámlátogatást tettünk Andorrában, Svájcban és Lichtensteinben is, így végül több mint 4000 km lett az európai szakaszunk.

Összesen 11150 km-t autóztunk január 16 óta, 13 országban jártunk, teli pozitív élményekkel tértünk haza!

Köszönjük még egyszer az Adverticum támogatását, sok gyereknek, felnőttnek (és rendőrnek és határőrnek) sikerült boldog pillanatokat szerezni az adományokkal.

 

Üdv: Balázs és János"


7-11. nap, 2010. január 22-26.

"Régen sikerült jelentkeznünk, az elmúlt napokban nomádkodtunk, sátras táborok voltak a semmi közepén, így az internet hozzáférés is esélytelen volt.

Legutóbb Tinerhirből jelentkeztünk, onnan délnek vettük az irányt, Mhamidig tartott az út, ebben benne volt egy hegyen való átkelés egy borzalmasan köves úton, késő este futottunk be a célba. Másnap Mhamidból Assaig tartott az út, sivatagos és kősivatagos utakkal tarkítva, amin szintén nagyon lassan lehetett csak haladni, de a látvány szép volt. Az esti szállás annál kevésbé, egy kősivatagos dombon éjfélkor sátrat állítani nem egyszerű dolog szélviharban. Másnap kora reggel indultunk tovább nyugatra, ekkor végre elértünk a tengerpartig, ekkor legdélebbre, Laayoune város közelében. Itt másnap egy csodálatos tengerparti homokban való autózás várt ránk. Már szafordultunk észak felé, a mai cél Tantam város közelében lesz. Már nincs messze a végcél - Agadir - sem. Pénteken lesz a befutó, ha jól tudjuk.

Sajnos csak ennyi élménybeszámolóra volt csak időnk, ha majd tudunk még jelentkezünk!

 

Üdv: Balázs és János"


3-6. nap, 2010. január 18-21.

A homokdűnék között internet kávézót találhattak a fiúk, az alábbi e-mailt kaptuk tőlük, néhány igazán látványos fotó társaságában:

 

"Hello!

 

Üdv Afrikából! Végre sikerült internet közelébe jutni!

Egy két szót írunk az előző napokról meg csatolunk pár képet. ... Európát gyorsan átszeltük, miután elindultunk Mantovába, szinte megállás nélkül elmentünk Almeirába a komphoz, mert kocsit kellett szerelni. Persze közben azért beugrottunk Monacoba és Barcelonába, hogy lássunk is valamit. 8 liter olajunk elfolyt a kompig, de rájöttünk a hiba forrására, aztán sikerült is pár óra alatt megcsinálni, nem volt komoly a baj. Hétfő este elindult a komp, a hajón intézték a Marokkóba való belépéshez szükséges papírokat a rendőrök, vámosok és a határőrök, néhány órát sorba kellett állni. Volt kabinunk, ott tudtunk néhány órát aludni, bár a csótányok társasága nélkül kellemesebb lett volna. A Marokkóba való belépés Nadorban gyorsan ment, nem volt gond. Aztán nekiindultunk az Atlasznak, először eléggé rossz minőségű, de aszfalt úton. Ebből adódott a következő problémánk, az egyik motortartó bakunk megadta magát, azán a kardánhoz hozzáért a kipufogó végig, ami elég csúnya hangokat produkált, de ma találtunk egy szerelőt egy kisvárosban, aki pillanatok alatt orvosolta a problémánkat, úgyhogy most nagyjából minden ok az autóval. Visszatérve keddre, Nadorból Merzougába tartott az út, kb 700 km távolság, késő este értünk oda, de az már egy sivatagos rész, szerda reggel szép látvány fogadott minket. A szerdai szakasz egy kör volt azon a sivatagos részen, terepen, ami nagy élmény volt, azt hiszem, ezért indultunk el a Budapest-Bamakon Ma pedig tovább haladtunk nyugatra, aszfalton jöttünk inkább, kíméltük ma a kocsit, és legalább megcsináltattuk. Jótékonykodtunk is az elmúlt napokban, kiosztottunk sok cukorkát, tollat, játékot, pólót, sapkát és cípőt, nagyon örültek neki a gyerekek. Amúgy az emberek nagyon kedvesek mindenhol, meg nyugodtak, itt nincs az a kapkodás, stressz, ami Európában, vagyis főleg Magyarországon.

Röviden ennyi egyelőre, csatoljuk a képeket, aztán reméljük majd tudunk ismét jelentkezni pár nap múlva, internet kapcsolat kérdése.

 

Üdv: Balázs és János"


2. nap, 2010. január 17. vasárnap

Kaptunk egy rövid üzenetet a fiúktól: " Tegnap elmentünk Mantováig, ma megjártuk már Monacot, és robogunk tovább Spanyol o. Felé! Egyelőre minden oké, holnap megprobálunk képeket küldeni! "


1. nap, 2010. január 16. szombat

Ma reggel, a Városligeti Műjégpályáróla útnak indult a 2010-es Budapest-Bamako mezőnyével együtt Tóth Balázs és Molnár János, vagyis az Adverticum által is támogatott Sivatagi Dodzsem Team. A fagypont körüli hideg ellenére pezsgő volt a hangulat a mújégen, és láthatóan az sem törte le az indulókat, hogy az utolsó pillanatban a szervezők módosítottak az útvonalon, illetve a végcélon. A Külügyminisztérium terrorveszélyről szóló közleményét figyelembe véve, idén először Bamako helyett Marokkó déli térségébe tart a mezőny. Ez persze még odébb van, az első napon Olaszország elérése a cél. Reméljük, hogy hamarosan kapunk híreket a fiúktól, addig is képek a galériában az indulás előtti percekről.


-1. nap, 2010. január 14. csütörtök

Fotók az előkészületekről:


 

Adverticum - Budapest-Bamako